Tuesday, June 14, 2011

Mati Itu Pasti..


Semalam saya menerima berita tentang kematian salah seorang saudara. Dia masih muda dan bakal melangsungkan perkahwinan akhir tahun ini. Bukan pertama kali saya menerima berita sebegini, malah dalam keluarga saya sendiri sudah beberapa kali terjadi. Cuma, kali ini berita itu benar-benar membuatkan saya mula berfikir dan patut memikirkannya semula segala-gala dalam diri saya.

Bilakah agaknya masa itu tiba untuk saya? Apakah yang terjadi ketika saat itu sampai? Apakah saya sudah bersedia  untuk menempuhi hari itu?

Saya selalu tak mahu tahu. Saya takut.. Tetapi mengapakah saya tidak mahu tahu dan takut?? Adakah kerana saya belum bersedia kerana amalan yang ada masih belum layak untuk saya bawa kesana? Apakah saya takut kerana tidak ada apa amal kebajikan dan ibadat yang tidak seberapa yang boleh saya hadapkan pada yang Maha Berkuasa?

Bolehkah saya meminta pada Tuhan agar waktu untuk saya itu di lewatkan, sedangkan saya tahu bila saat kematian itu sudah tiba, tiada apa pun yang dicepatkan atau dilewatkan walau dalam satu saat..

Saya silap bila kadangkala saya berfikir yang muda dan sihat itu akan terus hidup dan yang tua dan sakit itu akan terus tenat dan mati. Selama udara, kudrat, dan hayat ini adalah milik Allah, Maka, hanya Dia lah yang berhak menamatkan setiap hayat hambanya menunaikan janji-Nya mengikut Kemahuan-Nya.

Adakah saya bersedia?? Adakah Kita Bersedia??? 

Semoga mereka yang telah pergi sentiasa di bawah keredhaan Allah dan Rahmat-Nya..

Tuesday, June 7, 2011

Majlis Kesyukuran Birthday Agharr..

Birthday Agharr dah berlalu seminggu lepas. Tapi, kami tetap juga mengadakan majlis kesyukuran sebagai kenangan untuk Hari Lahirnya yang Pertama. Dengan kehadiran keluarga terdekat pada hari Sabtu baru-baru ini, menambahkan  lagi kemeriahan dan keberkatan dalam hidup kami sekeluarga.

Alhamdulillah.

Beberapa jam sebelum majlis


 
Agharr macam nak tido je ni..

Agharr tak nak bgambar..puas pujuk...


Friday, June 3, 2011

Yummmy Easy Butter Cake..

Bila 1st time nak buat cake, tentulah saya cari resepi yang paling mudah dan bahan-bahan paling sikit untuk saya cuba. Butter Cake.. saya dapat kat sini .



     


      Hasilnya.... Nampak macam cake..hehehe dan... bagi saya, memang sedap untuk percubaan pertama saya ni..Kira boleh laaah. Saya suka moist texture butter cake ni dan yang penting rasanya tak manis sangat. Yummyyyy..


      Thursday, June 2, 2011

      Campak Baby itu....Orang Bodoh


      Pagi ni ternampak cerita muka depan Harian Metro masa nak beli nasi lemak. Ada orang bodoh campak baby dari tingkat 5. Ye laa Bodoh.. saya memang tak tau apa masalah orang yang campak baby tu. Nak bersangka baik, mana laaah tau orang bodoh tu TERlepas baby tu dari tingkat 5 tu ke.. Entah lah…nanti balik-balik keluar cerita orang bodoh tu ada penyakit Mental laa.. Dengar suara halus laa..Dah ramai laa lepas bunuh orang pastu cakap macamtu..Dari rasa geram dah jadi cerita kesian pulak. Aaaahhhhh..tak kesian pun. Kalau dah bunuh tu..bunuh laa.. masa buat anak tak Mental pulak.. Bodoh laah diaorang.

      Saya dulu bila dah dapat tahu saya hamil. Punya laah gembira sampai buat pulut kuning bagi kat jiran-jiran. Ok laa..ok..ok.. saya lain, saya tak mental problem pun sebab tu laa saya happy.  Kalaupun orang bodoh tu tak nak baby tu, tak perlu lah susah-susah nak mengandungkan baby tu sampai dah cukup sifat macam tu. Tak kisahlah orang apa dan agama apa yang orang bodoh tu anuti, tak ada sesiapa pun yang berhak berbuat begitu.

      Pada baby yang tak berdosa tu, kejadian kamu adalah buat beri petunjuk kepada diri kami. Hidup dan mati kamu, telah Allah janjikan hanya sampai saat itu. Sesiapa yang bodoh itu yang dari mula melakukan perkara kejam itu pada kamu akan di balas seadil-adilnya oleh Maha Pencipta dari mula hingga ke akhirnya bila sampai masanya kelak. Baby, bukan salah kamu, bukan dosa kamu, itulah takdir hidup kamu..dan kembalilah pada Tuhan Maha Pencipta dengan tenang.  Syukurlah kamu tidak terus hidup di dunia yang di penuhi manusia yang sungguh kejam.