Sunday, March 20, 2011

Sebelum dan Selepas (bukan iklan ubat kurus!) - CLUTTER



Clutter.. semak..sesak.. tengok di dapur saya banyak sangat barang-barang yang menyesakkan saya. Saya tak mahu hidup dan tinggal dengan barang-barang yang saya tak perlu. Saya nak benar-benar hidup  di rumah saya sendiri.

Mana satu saya nak mulakan?? Saya rasakan, saya patut mulakan di dapur.
Saya bukak almari di dapur saya, keluarkan semua sampai kosong semua. Macam-macam ada. Cocoa powder, Milo, dah keras pun semua. Tak termasuk bekas-bekas plastik yang banyak di dapur, buat saya berfikir. Betukah saya perlukan semua ni? Mula-mula sayang nak buang, bekas tau fu fah pun saya basuh, simpan. Tak termasuk bekas ais krim, apa-apa bekas lah. Semua ada. Macam lah saya rajin buat Kimchi nak simpan bekas plastik ni semua..(tapi Kimchi best)

Macamana laa.. saya boleh hidup macam ni.  Mulai sekarang. Stop! Say No to Clutter ( Foods, plastic containers, clothes, )

  • Apa yang patut di simpan.
  • Apa yang patut dibuang / recycle / di dermakan ( boleh di guna pakai untuk pakaian, mainan anak-anak, bag tangan, kasut )
  • Apa yang boleh di jual semula ( seperti barangan elektrik, perabot)
  • Keluarkan semua barangan yang tidak di gunakan dalam 12 bulan ( Apa sahaja termasuk pakaian / kasut / aksesori / )
Semua barangan yang tak di perlukan ini, bukanlah untuk diasingkan dan di simpan di tempat lain. Seperti di bilik store / bawah katil / dalam kotak atau sebagainya. Belajar lah untuk membuang atau mengeluarkan terus semua kesesakan ini dari hidup dan rumah kita untuk selama-lamanya.

 The Golden Rules by Peter Walsh:

  • If you get it out, put it away.
  • If you open it, close it.
  • If you finish it, replace it.
  • If it's full, empty it.
  • If you take it off, hang it up.
  • If it's dirty, wash it.
  • If it's garbage, trash it.
Ini baru kat almari dapur dengan atas peti sejuk (belum dalam peti sejuk lagi ni..) ada lagi nanti.. Bukan berlagak pro, tapi ok laah sikit dari sebelum ni.

3 comments:

  1. dapo sya pon kdg2 jd cenggini gak....hahaha..puncanya nak cpt..so main letak jela...bla dtb angin bkemas tu ..mmg clear sume..tp angin tu kdg2 jek dtg...ehe...
    anyway..slmat bknalan...jmput sggah tratak sya yer..kalau sudi bleh follow..ehe

    ReplyDelete
  2. Ye laa umi, nnt bile dapur kite dah kemas baru best nak buat cheese cake mcm blog umi tu..haha..

    ReplyDelete