Saturday, March 12, 2011

Lepas Geram, Bawak bertenang OK

Pagi tadi dalam perjalanan kitaorang ke tempat kerja, kitaorang? Yess, saya kerja sama office dengan my hubby. Kami dengar la segmen pagi di Sinar FM tu. Lepas tu ada satu pemanggil ni, SMS yang dia bengang sangat dekat orang yang selalu tanya wife dia "Bila nak mengandung?" padahal baru je kawin dua bulan.

Dulu saya selalu di terjah soalan macam ni. Dah jadi makanan harian dah soalan tu, Kalau memang saya boleh makan soalan tu dah lama saya gemuk segemuknya sampai muntah, lagi bagus kalau boleh muntahkan dekat manusia-manusia yang tanya soalan tu. Selama tiga tahun saya di tanya. Baru tiga tahun je, apatah lagi orang yang dah kawin sampai berbelas-belas tahun tu. Percaya lah, soalan tu tak membantu pun. Kalau boleh, tolong sangat-sangat jangan di tanya. Buat tak tau sudah. Dekat opis lama dulu, diaorang ni jenis yang bunting pelamin gamaknya, sibuk suruh saya gosok-gosok perut diaorang lah, tanya pasal baju mengandung lah. Suruh tengok perut diaorang bergerak-gerak lah. Dah lah saya bukan duduk dekat department tu, Kenapa tak mintak tolong orang sebelah dia aje yang gosok-gosokkan perut tu. Dah tu bila dah mintak tolong nak tanya lagi, "Ha..perut aku dah makin besar ni, kau bila lagi?" Memang lah sah-sah kena maki dalam hati. Ada pulak yang memang macam haram aje perangai, nak photostate pun nak suruh gak sebab nanti mesin photostate tu boleh bagi effect kat baby dalam perut tu. Eee.. pegi terbalik laa korang. Apa hal pulak dengan aku.

"Bila nak ngandung weh?". "Ko ape hal tak mengandung lagi?" bagi saya pulak soalan ni macam What the.... korang nak menyibuk. Ada lagi yang bengong siap tanya, "Weh engkau ni tak berdoa ke? Engkau berdoa la baru Allah bagi kau mengandung". Wah siap guna perkataan Doa, Allah semua. Diaorang tau ke saya ni berdoa ke tidak? kalau macam tu semua orang yang tak ada anak atau orang yang kurang bernasib baik dalam hidup ni, memang tak pernah berdoa ke? Diaorang rasa perempuan-perempuan yang mengandung anak luar nikah tu, memang berdoa-doa ke biar dapat mengandung.Ada lagi yang kononnya bagi pendapat. "Aku rasa kan, kau tak mengandung lagi sebab kau suami isteri kurang berkemampuan, sebab nak ada anak ni kena banyak duit". Bodoh betul! Habis kau tak pernah tengok ke, kalau ada orang miskin, tapi ada anak berderet-deret. Kau tengok kami sekeluarga ni ada macam orang susah ke nampaknya.

Hello, ni semua rezeki, REZEKI tau tak. Tapi saya tau, Orang yang mengalami nasib macam saya ni selalu cuba larikan diri. Pergi kenduri sedara terkena, pergi opis pun terkena jugak. Saya bukan nak bersangka buruk. Tapi soalan tu mereka tak nak kita jawab macam ni "Kami belum ada rezeki lagi?" diaorang nak sangat kita cakap "Ye laah, aku ni memang susah nak mengandung, tak subur, hormon kurang, hormon lelaki saya terlebih".

Selalu kalau pejabat yang ada majoriti Melayu selalu terkena macam ni. Lepas tu saya terus resign sebab sakit jiwa duduk dengan orang-orang ntah apa-apa tu. Bila kerja di Company yang majoriti bangsa Cina, lega sangat-sangat. Diaorang tak pernah nak tanya pun. Kalau ada pun siap suggest pegi Specialist itu laa..makan herba ini laa. Kalau diaorang pregnant pun saya tengok rilex je diaorang. Tak de pun terpekik-pekik mintak saya urut-urut perut diaorang. Boleh aje buat kerja. Kat Company ni ada jugak Melayu. Tapi diaorang memang ok sangat-sangat~ Rena, Sikin & Waheeda thanks for being so positive & supportive.hehe sempat lagi tu bodek diaorang ni.

Selalunya orang tak tanya suami, diaorang tanya isteri. Sebab? perempuan yang mengandung. Habis tu, kalau tak ada anak, kena tanya perempuan, so kalau tak boleh beranak maknanya kita boleh di tinggalkan? Habis tu siapa pulak yang kena buat saya mengandung? Tak tanya pulak dekat suami saya. "Kenapa U tak boleh buat wife U pregnant??" Saya jugak yang kena tanggung soalan tu, Saya lah juga yang kena makan ubat , Saya lah jugak yang nak kena lalui ujian itu dan ini di hospital. Orang lelaki, tolong lah sikit ok. Jumpa doktor ke, cari ubat ke. Bukan sedap-sedap cakap, "Eh, kenapa U tak habiskan ubat ni? kalau macam ni macamana kita nak ada baby". Amboi, sedap mulut, memang sah-sah handphone melayang kat kepala.

Suami saya, mula-mula memang macam tu jugak. Tapi bila tengok saya dah macam tak nak bergaul dengan masyrakat semua. Setiap kali orang tanya tentang anak, cepat-cepat dia jawab, "Sebenarnya saya yang ada masalah!". Haa..berani tak lelaki lain nak cakap macam tu? Bagi saya lantak lah suami saya nak jawab apa. Sekurang-kurangnya dia boleh memahami keadaan saya bila berdepan dengan soalan macam tu. Kesian jugak, tapi, ye laah. Bagi saya, kalau dah namanya suami isteri, mestilah berkongsi segala susah senang bersama. Cover meng'cover antara satu sama lain jugak.

Sekarang ni pulak, bila dah ada anak, diaorang cakap macam ni pulak, "Laa, Baru dapat? Aku ni dah nak masuk tiga dah anak aku?" Hmmm..kesimpulanya, kalau dah namanya manusia, sampai kiamat pun, gitulah jugak perangainya. Lantak kau lahh!!

Photobucket
"Sape yang cakap Mommy kite macam tu hah??!!"

No comments:

Post a Comment